Przejdź do treści
ZŁÓŻ ZAMÓWIENIE

Lecznicza głodówka dr Ewy Dąbrowskiej – z czym to się je?

Raz za razem pojawiają się kolejne newsy o nowych dietach-cud. W natłoku informacji na temat zdrowego odżywiania i metod odchudzania, o pomoc i wskazówki warto zwrócić się do eksperta. A takim niewątpliwie jest dr Ewa Dąbrowska.

Dr Ewa Dąbrowska jest wieloletnim pracownikiem naukowym Akademii Medycznej w Gdańsku. W 1978 roku uzyskała na tamtejszej uczelni tytuł doktora nauk medycznych. Na początku lat 90., doktor zainteresowała się tematem żywienia jako sposobem walki z chorobami cywilizacyjnymi. W wyniku badań powstała nowatorska odtruwająca dieta warzywno-owocowa, która szybko zyskała na popularności. Jej fundamentem została teoria o samoleczących mechanizmach ludzkiego organizmu.

Doktor nie stroni od używania określenia „lecznicza głodówka”, gdyż w istocie jej dieta polega na oczyszczeniu organizmu poprzez zredukowanie liczby kalorii oraz wyrzucenie z jadłospisu takich „ciężkich” produktów jak mięsa, kasze, pieczywo, oleje itp. Uzupełnieniem detoksu jest całkowicie wyeliminowanie kawy, mocnej herbaty, alkoholu oraz papierosów. Na swojej stronie internetowej, Ewa Dąbrowska w jednym zdaniu podsumowuje charakter autorskiej diety warzywno-owocowej: „(…)dostarcza enzymów, mikroelementów, witamin, korzystnie alkalizuje i odtruwa, wzmacnia własne, samoleczące mechanizmy, przywraca równowagę przemian, czyli zdrowie.”

Mimo powszechnej zgody co do prozdrowotnej siły warzyw i owoców, społeczeństwo wciąż spożywa ich zdecydowanie za mało. Dzisiejszy jadłospis przeciętnego Kowalskiego jest otwarciem drzwi na oścież w oczekiwaniu na wizytę jednej z chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy… Dieta dr Dąbrowskiej jest wyzwaniem rzuconym destruktywnym nawykom żywieniowym. Ten warzywno-owocowy detoks jest także sprzeciwem wobec wszechobecności żywności przetworzonej – rafinowanej, poddawanej wysokim temperaturom, szpikowanej chemią. Ewa Dąbrowska zauważa, że za czasów naturalnej żywności, czyli przeszło sto lat temu, główną przyczyną śmierci były choroby infekcyjne. Obecnie są to te zwane cywilizacyjnymi. 

Idąc tym tropem, doktor wysnuła następujący wniosek – jeśli odejście od żywności naturalnej stało się przyczyną rozpowszechnienia chorób cywilizacyjnych, powrót do natury może być przeciwśrodkiem. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej została stworzona z myślą o wszystkich, którzy pragną wzmocnić swoje zdrowie, oczyścić się z toksyn, zyskać energię, lepiej sypiać, jak również poprawić swoją wydolność umysłową – pamięć i koncentrację. Doktor przybliża wyniki badań naukowych w których udowodniono, że głodówki, czyli diety restrykcyjne kalorycznie skutecznie wydłużają życie oraz zapobiegają powstawaniu nowotworów.

Czy w takim razie dieta dr Dąbrowskiej jest dla każdego? Niestety nie, jak w przypadku każdej leczniczej głodówki. Przeciwskazaniem może stosowanie leków hamujących układ odpornościowy, nadczynność tarczycy, czy ciąża.

Przed decyzją o podjęciu diety w oparciu o innowacyjną metodę dr Dąbrowskiej niezbędna jest konsultacja z lekarzem lub dietetykiem. Cała kuracja powinna przebiegać pod nadzorem żywieniowego eksperta, tak aby ograniczyć do minimum jej ewentualne kryzysy.

Warto mieć na uwadze, że dr Ewa Dąbrowska uważa swoją dietę nie tyle za okres w życiu człowieka, co za gruntowną zmianę nawyków żywieniowych. Powrót do starych grzechów po zakończonej kuracji przyniesie ze sobą stare problemy.